Activitats recomanades

Afegeix-les al teu calendari!

12 d’octubre del 2012

L'Òmnium i el lingüista Joan Veny, guardonats amb el Premi Jaume d'Urgell

En un excel·lent contrapunt a la pretesa hispanitat del dia d'avui (que nombrosos ajuntaments, ambulatoris, escoles i empreses han acordat laborable d'acord amb la immensa majoria social palesa en una enquesta recent d'El Punt Avui), Balaguer ha celebrat aquest vespre l'acte solemne de lliurament del XXIII Premi Jaume d'Urgell, amb què honora cada any la tasca de persones i institucions que han destacat per la seua tasca cívica i cultural per Catalunya.

Intervenció de Joan Veny després de rebre el guardó

El jurat, format per reconeguts escriptors, periodistes, professors i homes de cultura del nostre país, va decidir en aquesta ocasió guardonar ex-aequo la principal organització cultural de Catalunya, Òmnium Cultural, "per la seua llarga trajectòria en la defensa, promoció i normalització de la llengua", i el nostre gran dialectòleg Joan Veny i Clar, "per la seua dedicació a l’estudi dels diversos dialectes de la llengua catalana". El premi consisteix en una reproducció a escala real del segell que utilitzava el comte Jaume d’Urgell.

Segell comtal de Jaume d'Urgell (imatge extreta del web del premi)

La cerimònia de lliurament ha comptat amb les intervencions del filòleg mallorquí i del president de la delegació ponentina d'Òmnium Josep Maria Forné, que han agraït el guardó per la seua significació cívica, i del regidor de cultura de Balaguer, Miquel Aige, que n'ha destacat l'especial rellevància en l'actual trànsit històric que viu el país. Efectivament, el Premi Jaume d'Urgell, organitzat des d'enguany per l'Ajuntament de Balaguer després la malaurada renúncia per motius econòmics de la institució que el va fundar, el Consell Comarcal de la Noguera, ha esdevingut actualment un autèntic referent. Segons el batlle de la ciutat comtal, Josep Maria Roigé, "s'ha convertit en un guardó de prestigi en l’àmbit dels Països Catalans, entre altres coses, perquè entre la nòmina de premiats hi figuren persones i institucions que han tingut un paper rellevant en la defensa de la cultura catalana i en el foment dels lligams dels pobles de parla catalana".

Intervenció de Josep M. Forné després de rebre el guardó

L'acte, que ha tingut lloc a l'església de Sant Domènec, ha conclòs amb un concert de luxe a càrrec de la secció de vent de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell i la Coral Shalom, que s'ha armat enguany amb una colla de cantaires col·laboradors per cantar, entre altres peces, la Missa núm. 2 en Mi menor d'Anton Bruckner a vuit veus i orquestra de vent, sota la magistral direcció del músic eslovac Robert Faltus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què en penses, d'aquest tema?